Fra og med 2024 skal offentlige anskaffelser vekte klima- og miljøhensyn med minst 30 %. Målet har vært at det skal bidra til å redusere utslipp og fremme bærekraftige løsninger. For noen sektorer har dette en betydelig effekt, mens for andre er påvirkningen minimal.
Nå har det gått et halvt år med de nye reglene, og vi har gjort noen enkle observasjoner som vi deler i denne artikkelen. Helt nederst viser vi deg også hvor enkelt Cobrief finner og tolker klima- og miljøvektingen for deg ved hjelp av AI.
Praktiske konsekvenser i ulike sektorer
For enkelhetens skyld har vi delt inn i to områder – sektorer der klima- og miljø har høy betydning og sektorer der det har lav betydning. En viktig ting å merke seg er at selv om hovedregelen er at klima- og miljø skal vektes minimum 30%, så har innkjøper selv mulighet til å vurdere om de skal ligge som et tildelingskriterium, eller en eller flere krav som til sammen utgjør vektingen. Innkjøper kan også vurdere at anskaffelsen har en påvirkning som er uvesentlig, og kan derfor velge å ikke ha klima- og miljø som en del av vurderingen.
For leverandører av fysiske produkter som f.eks. kontormateriell, eller fysiske ikke-digitale tjenester ser vi at klima- og miljøkrav ofte er viktige.
Ved salg av et fysisk produkt der oppdragsgiver har lagt inn miljø som et tildelingskriterium, står det gjerne at leverandøren må sørge for at produktene er miljøvennlige og tilstrekkelig merket. Faktorer som ordninger for gjenvinning, gjenbruk og resirkulerte materialer i produktene teller ofte positivt ved evalueringen – i tillegg oppfordres gjerne leverandørene til å beskrive tiltak som reduserer klima- og miljøpåvirkning, som for eksempel energiforsyning fra fornybare kilder og reduksjon av utslipp i transportleddet.
I tilfellet der klima- og miljø er lagt inn som et kvalifikasjonskrav, ser vi gjerne konkrete krav til miljøsertifiseringer som Svanemerket eller EU Ecolabel, eller andre konkrete krav som til sammen kan vurderes å utgjøre en vekting på 30%.
Ved anskaffelser der det skal bygges noe, som for eksempel i bygg- og anleggsbransjen, hvor oppdragsgiver har klima og miljø som tildelingskriterium, er det ofte ønskelig at byggeplassen har lavt utslipp og at materialene som brukes er miljøvennlige. Typiske positive tiltak inkluderer bruk av elektriske maskiner, biogass og miljøsertifiserte materialer for isolasjon, betong, stål og tre. I tillegg er gjenbruk, rehabilitering og en god beskrivelse av andre tiltak som reduserer klima- og miljøpåvirkning nyttige.
I tilfeller der klima- og miljøkrav er lagt inn som et kvalifikasjonskrav, ser vi gjerne konkrete krav til elektriske maskiner, miljøsertifiserte materialer og rehabilitering. Disse kan sammen vurderes å utgjøre en vekting på 30%.
For leverandører som selger tjenester, spesielt digitale tjenester, er klima- og miljøbelastningen ofte regnet som minimal. Eksempler på slike tjenester inkluderer konsulenttjenester, juridiske tjenester og andre administrative tjenester som hovedsakelig utføres på kontor.
Vi har likevel sett flere eksempler på anskaffelser der klima- og miljø har blitt vektet 30% enten som et tildelingskriterium eller som mer konkrete kvalifikasjonskrav. Her ser vi at tiltak som redusert energiforbruk (med energi fra fornybare kilder), reiseaktivitet og avfallshåndtering ofte går igjen.
For eksempel kan det være krav om Miljøfyrtårn, EMAS (Eco Management and Audit Scheme) eller ISO14001 (Environmental Management Systems (EMS)). Det kan også være krav om at arbeidet skal leveres "remote", eller det skal redegjøres for hvordan skytjenester som brukes i forbindelse med et IT-prosjekt påvirker klima og miljø gjennom energibruk.
Selv om oppdragsgiver i dag ikke alltid velger å inkludere klima- og miljø som et kriterium eller krav, anbefaler vi å være proaktive fremover, da vi ser en større bevisstgjøring i det offentlige. Det vil uansett være positivt å nevne hvordan virksomheten deres tar hensyn til klima og miljø når dere svarer på et hvilket som helst anbud.
Vår AI skanner gjennom anbudet, gir deg en oversikt over de viktigste punktene og organiserer informasjonen på et språk du forstår – slik blir det enkelt å se hvordan klima og miljø vurderes.