Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) lanserte i dag en veileder om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Vi var til stede på Kulturhuset i Oslo for å få med oss de viktigste punktene. Disse punktene skal implementeres som funksjoner i Cobrief, slik at det blir enklere for folk flest å forstå.
Hilde Singsaas fra DFØ åpnet med å presentere veilederen, utarbeidet på oppdrag fra Nærings- og Fiskeridepartementet. Hennes budskap var tydelig: For å nå Norges klimamål må vi redusere utslippene betydelig, og offentlige anskaffelser er et nøkkelverktøy i denne prosessen.
Et sentralt punkt i innledningen var Asplan Viaks klimafotavtrykksberegninger, som avslørte et globalt klimafotavtrykk på 11,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter fra offentlige anskaffelser og investeringer. Dette understreker behovet for sterkere miljøtiltak.
Videre ble det diskutert ulike strategier og metoder for å integrere klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Et viktig element i den nye forskriften er at klima- og miljøhensyn skal veie minimum 30% i vurderingen av offentlige anskaffelser. Dette gir en unik mulighet for innkjøpere til å utnytte regelverkets handlingsrom til å fremme bærekraftige valg, men også muligheter for tilbydere som er gode på klima- og miljø til å stille sterkere i anbudskonkurranser.
Ingjerd Dahl, juridisk rådgiver i anskaffelsesdivisjonen i DFØ, presenterte en detaljert gjennomgang av de nye reglene. Hun vektla viktigheten av å vurdere klimaavtrykket og miljøbelastningen for effektivt å stille krav og kriterier i anskaffelsesprosessen.
Sarah Fossen Sinnathamby, også fra DFØ, belyste implementeringen av disse kravene og kriteriene, og hvordan de kan sikre en reell miljøeffekt i anskaffelsene. Hun delte praktiske eksempler på integrering av klima- og miljøhensyn.
Tobias Løkken Amundsen, juridisk rådgiver, fokuserte på tilbuds evaluering under de nye retningslinjene, mens Helga Nermoen Burheim, rådgiver i anskaffelsesdivisjonen, introduserte den nye klima- og miljørisikolisten – et verktøy for å øke forståelsen og vurderingen av miljøbelastningene i anskaffelser.
Arrangementet avsluttet med en panelsamtale ledet av Helene Hoggen, med innspill fra eksperter fra Miljødirektoratet, Statens Vegvesen, KLUGE, og DFØ. De delte verdifull innsikt og råd om implementering av klima- og miljøhensyn.
I oppsummering ble det annonsert at DFØ vil arrangere flere webinarer og møter for å støtte offentlige innkjøpere i deres bærekraftsarbeid. Deltakerne ble også oppfordret til å kontakte DFØ for ytterligere råd og veiledning.
Dette arrangementet understreker den voksende bevisstheten og innsatsen for bærekraftige offentlige anskaffelser, et område Cobrief er dypt engasjert i. Ved å holde oss oppdatert på slike initiativer, kan vi bedre støtte våre kunder i konkurranser, samtidig som vi oppfyller både deres og samfunnets miljøforpliktelser.